5 redenen waarom Wandelogie goed bij jou past!

Wandelogie? Wat is dat nu weer?  Wat betekent wandelogie eigenlijk en waarom zou jou dit nu kunnen helpen? 

In deze blog leg ik uit wat wandelogie betekent en hoe ondersteunde therapeutische gesprekssessies tijdens het wandelen jou kunnen helpen om beter in balans te komen met jezelf en je omgeving. Want echt… het helpt! 

Wandelogie staat voor therapeutische ondersteunende gespreksessies tijdens wandelen in de natuur. Natuur kan van alles betekenen. De één vindt rust, balans en verbinding in het wandelen langs het water, de ander in een bos of op de heide. Weer een ander vindt wandelen in een park al voldoende om tot rust en inzicht te komen. 

In een natuurlijke omgeving is er veel voor handen. Bomen, struiken, bladeren, mos, grind, aarde, heuvels, paden. Ik gebruik al deze elementen binnen mijn wandelsessies en familieopstellingen. Deze natuurlijke materialen kunnen staan voor familie, dynamieken, personen, gevoel, verwachtingen, angst, hoop of dromen. Door op deze manier een opstelling te gebruiken tijdens wandelsessies worden patronen nog beter zichtbaar.  

Het is mijn overtuiging dat veel mensen het niet prettig vinden om met een professional te praten aan een tafel in een steriel kantoor. In beweging zijn, om je heen kunnen kijken, al wandelend van gedachten wisselen werkt helend, verbindend en verhelderend.  

 

Mijn 5 redenen waarom Wandelogie goed bij jou past: 

wandelogie

1.    Natuurlijke omgeving als helende kracht

De natuur biedt een overvloed aan helende energie. Denk aan de wind door je haren, regen op je huid, zonneschijn op je gezicht. Je gaat je meer ontspannen. Tijdens een therapeutische wandelsessie kom je elementen uit de natuur tegen, een zingende vogel, soms een hert of een ree, een mooi bos, heide of uitzichtpunt. Een kalme en inspirerende omgeving zorgt ervoor dat je gedachten tot rust komen en worden geordend. Hierdoor krijg je ruimte om open te staan voor nieuw inzichten. Ik wandel naast je en ondersteun je in dit proces. 

 

2.    Verbinding tussen lichaam en geest 

Bij therapeutische wandelsessies combineer ik fysieke beweging (wandelen) met ondersteunde gesprekken en onderdelen uit familieopstellingen. Uit onderzoek is gebleken dat door te wandelen en te praten er letterlijk en figuurlijk emoties in beweging worden gezet. Dit kan helpen bij het doorbreken van vastzittende patronen en denkwijzen. De combinatie van fysieke beweging en technieken vanuit familieopstellingen tijdens een wandelsessie, zorgen voor meer balans en verbinding tussen lichaam en geest. Ik wandel naast je en begeleid je in dit proces van opnieuw de verbinding aangaan met jezelf en je omgeving.  

 

3. Versterken van het gevoel van autonomie 

Tijdens therapeutische wandelsessies bied ik jou letterlijk de kans om je eigen pad te kiezen. Het zelf kiezen van de richting en het pad, leidt tot een mooie ervaring in eigen autonomie. Tevens kan dit een krachtig symbool zijn voor het nemen van moeilijke beslissingen in je eigen leven.  Door wandelogie en familieopstellingen te combineren in een therapeutische wandelsessie, wordt er in het hier en nu gewerkt aan het inzicht krijgen in moeilijke familie vraagstukken. Ik wandel naast je en begeleid je in het proces van het versterken van je eigen autonomie en het doorbreken van moeilijke patronen.  

 

4.    Ondersteuning bij spanning en angst 

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige therapeutische wandelsessies, symptomen van angst en spanning kunnen verlichten. Wandelen, vooral in de natuur, activeert het parasympatische zenuwstelsel, wat leidt tot ontspanning, rust en vermindering van stresshormonen. Hierdoor ervaar je minder angst en spanning. Wandelen verhoogt daarnaast de productie van endorfines de ‘gelukshormonen’. Dit verbetert je stemming en vermindert spanning. Door te wandelen ontspant je lichaam wat een directe invloed heeft op angstgedachten. De ritmische beweging van het wandelen kalmeert je geest, je hartslag verlaagd en de spanning in je spieren vermindert, wat leidt tot kalmte. Ik wandel naast je en help je op weg om weer in balans te komen. 

 

5.  Verbetering creativiteit en oplossend vermogen 

Tijdens de therapeutische wandelsessies worden beide hersenhelften geactiveerd. Wat helpend kan zijn bij het oplossen van problemen, en het bedenken van nieuwe ideeën. Door het wandelen krijgen je hersenen nieuwe prikkels, wat je brein uitdaagt om anders te gaan denken. Wandelen helpt om mentale blokkades los te laten, waardoor je vrijer en intuïtiever kunt nadenken.  Veel mensen ervaren dat ze creatiever worden en oplossingen of inzichten makkelijker vinden tijdens of na een therapeutische wandelsessie. Ik wandel naast je en help je op weg om blokkades los te laten en je oplossend vermogen te activeren. 

Sylvia Tijmstra wandelogie

Benieuwd of dit ook voor jou geldt? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en ervaar de kracht van een therapeutische wandelsessie in combinatie met familieopstellingen.  

Volgende
Volgende

Waarom ik mijn eigen praktijk ben gestart in familieopstellingen